Kola a slazené limonády zvyšují riziko fraktur kostí
Čím méně kolových nápojů vypijete, tím silnější budou vaše kosti
Nealkoholické limonády ovlivňují zdraví kostí. A to znamená, že čím častěji pijete tyto nápoje, tím větší je šance, že si zlomíte kost. To je závěr, kterého dosáhli čínští výzkumníci na lékařské fakultě Chongqing v nedávno zveřejněné studii. Potvrzují tak to, co se víceméně dlouhou dobu předpokládalo. Vědci spekulují i nad konkrétním mechanismem, který pravděpodobně souvisí se statusem vitamínu D.
Studie
Vědci sledovali 10 369 Číňanů ve věku 20–75 let po dobu pěti let. Z toho 9 914 z nich nemělo do začátku studie nikdy zlomenou kost. Výzkumníci sledovali stravu a životní styl těchto 9914 účastníků studie a následně určili, kteří z účastníku si během studie zlomilo některou kost.
Výsledek
Čím častěji účastníci studie pili sladké nealkoholické nápoje, tím větší byla jejich šance na zlomeniny. Účastníci, kteří pili tyto nápoje denně, měli téměř 5krát větší pravděpodobnost zlomení kostí než ti, kteří nikdy nepili nealkoholické nápoje.
Mechanismus
Vědci předpokládají verzi, že kolové nápoje ovlivňují zdraví kostí tím, že obsahují fosfáty ( Fosfáty se v potravině vyskytují jako sloučeniny kyseliny fosforečné.) a
„Vysoká konzumace nealkoholických nápojů je spojena s rizikem zlomenin,“ píšou vědci. Fosfáty však nejsou výsadou pouze slazených kolových nápojů, ale jsou často obsažena i v běžných potravinách, jako jsou : masné výrobky, cukrovinky, instantní polévky, tavené sýry a další. Nejčastěji bývají obsaženy v aditivu E 338 - kyselina fosforečná (zdroj: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/89018/>.
Zdroj: Nutrients 2020, 12, 530; doi:10.3390/nu12020530.