Vše o Lysinu - Dávkování, zdroje, užívání, bezpečnost

L-Lysin je esenciální aminokyselina snižující výskyt oparů

Pro potřebu snížení příznaků herpes simplexu (opary) je vhodné užívat 2 -3 g lysinu denně v rozdělených dávkách.

Biologická významnost Lysinu

 

Lysin je esenciální aminokyselina, která slouží jako stavební blok mnoha esenciálních bílkovin, které hrají důležitou úlohu při budování imunity proti nemocem, trávení a pro funkci mnoha proteinů v těle. Zvyšuje také vstřebávání vápníku, vytváří svalové bílkoviny a produkuje hormony, enzymy a protilátky.

Protože lysin nemůže být syntetizován v těle, musí být doplňován prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy. Je považován za dibázickou aminokyselinu vedle aminokyselin, jako je arginin, cystein a ornitin, protože má druhou základní skupinu.

Doporučený příjem

Podle společné zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO), Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a Univerzity Spojených národů (UNU) je základní hladina lyzinu požadovaná pro lidské zdraví 30 mg / kg tělesné hmotnosti [3 ] Nebo přibližně 2,1 gramů u 70 kg osob.

Vegetariánská strava s vysokým obsahem obilovin, avšak s nízkým obsahem luštěnin (zdrojem methioninu), může představovat riziko nedostatečného příjmu lysinu

Formulace a varianty Lysinu

Lysin monohydrochlorid je forma lysinu, který se někdy používá jako potravinářský přísada, neboť přídavek jak lyzinu, tak cysteinu může snížit tvorbu akrylamidu během zahřívání jídla na vysoké teploty.  Je to také nejčastěji používaná forma jako doplněk stravy

Vstřebávání

Je známo, že lysin se váže na některé minerály, jako je měď, což umožňuje snadnější transport do střevních buněk, jak dokládají studie používající síran měďnatý.

Podle jedné studie při testování na potkanech se zdá, že suplementace lysinu (1,5% krmiva) nenarušuje absorpci mědi železa ani zinku při normálních výživových hladinách ve stravě s průměrným obsahem bílkovin (20% krmiva ).

U některých stopových minerálů se zdá, že s nimi lysin interaguje a umožňuje jim snadnější přístup do střevních buněk. U mědi a železa však nejsou zatím dostatečné důkazy, zda lysin zvyšuje jejich absorpci.

Společný transportér lysinu a argininu

Zdá se, že je lysin transportován přes krevní mozkovou bariéru kationtovými transportéry aminokyselin a má svůj vlastní transportér, který sdílí s několika dalšími kationtovými aminokyselinami, argininem a ornitinem a v přítomnosti chloridu sodného jak alaninu, tak serinu. 

Jde o hlavní tělesný transportér argininu a lysinu, a ačkoliv při normálních hladinách příjmu těchto aminokyselin je nepravděpodobná jejich konkurence, v případě nasycení kapacity transportéru jednou aminokyselinou může dojít k snížení absorpce druhé aminokyseliny. Proto je současný příjem vysokých dávek lysinu a argininu ve stejný čas vnímán jako kontraproduktivní.

Lysin pomáhá v boji s opary (herpes simplex)

Herpes simplex-1 (HSV-1) způsobuje opary, což jsou puchýře naplněné tekutinou na rtech. Jde o velmi častou potíž mezi lidmi a přenáší se při kontaktu s infikovanými slinami.

Arginin, aminokyselina produkovaná tělem, podporuje replikaci HSV-1. Lysin a arginin jsou antagonistické aminokyseliny, což znamená, že když je lyzin vysoký, arginin je snížen. Lysin tedy pomáhá potlačit růst HSV-1.

Ve studii s 30 účastníky používající krém s L-lysinem, zinkem a dalšími bylinami došlo k snížení výskytu oparů u 40% účastníků do třetího dne a 87% do šestého dne. Pokud nebyl herpes ošetřen lysinem, vypuknutí trvalo až 21 dní.

Lidé s herpesem by měli kombinovat léčebný přístup s pozitivní změnou chování a návyků. Stres aktivuje viry, které jsou v těle do té doby latentní nebo asymptomatické (bez akutních příznaků).

Jedna studie poznamenala, že míra recidivy symptomů zdá se souvisí s množstvím lysinu v séru, přičemž dávka vyšší než 2 g denně se zdá být spojena s přínosy. Zvýšení lysinu ve stravě se také jeví jako účinné, ale vyžaduje, aby byl ve stravě omezen arginin.

Lysin a kardiovaskulární systém

Cholesterol s nízkou hustotou (LDL) se dokáže usazovat ve stěnách tepen, čímž je zužuje a dochází ke vzniku stavu nazvaný ateroskleróza. Průtok krve do srdečního svalu je zpomalen nebo blokován, což zvyšuje riziko srdečního záchvatu.

Lysin produkuje tělesný karnitin, který pomáhá využívat mastné kyseliny a redukovat LDL cholesterol. Při užívání v kombinaci s vitamínem C může lyzin snížit hladinu lipoproteinu-a (LPA). LPA nese LDL v krvi. Čím je hladina LPA vyšší, tím více jsou vytvářeny plaky v cévách, ucpávají se tepny, a zvyšuje se riziko onemocnění srdce, mrtvice a dalších potíží s oběhem.

U diabetických pacientů může vysoká hladina cukru v krvi poškodit proteiny nebo lipidy připojením molekul glukózy (glykace) a produkcí pokročilých glykačních endproduktů nebo AGE. AGE mohou způsobit komplikace, jako je poškození očí a nervových buněk.

V studii in vitro zabraňoval lysin glykaci fibrinogenu a zlepšil jeho funkci.

Lysin a metabolizmus cukru a inzulínu

Lysin může působit také na inzulín a glukagon. V jedné studii lysin snížil hladinu glukózy v krvi a zvýšil koncentraci inzulínu a glukagonu u třinácti jedinců. Může také zvýšit sekreci inzulínu v první fázi (u prvních příznaků diabetu 2. typu), jelikož příjem lysino-glukózové směsi vedl k většímu množství inzulinu než samotný příjem glukózy.

Glykace (neenzymatická glykosylace) se týká procesu připojování molekul cukru na protein nebo lipid. Tento proces může změnit funkci bílkovin a je relevantní pro podmínky s vysokou hladinou cukru v krvi, jako je cukrovka, neboť přispívá k mnoha komplikacím. Lysin patří do skupiny molekul s různými účinky, které zahrnují i stabilizaci proteinů. 

U diabetických pacientů může vysoká hladina cukru v krvi poškodit proteiny nebo lipidy připojením molekul glukózy (glykace) a produkcí pokročilých glykačních meziproduktů (neboli AGE). AGE mohou způsobit komplikace, jako je poškození očí a nervových buněk.

Lysin vykazuje předběžné slibné omezení glykací při vysokých hladinách glukózy v krvi, ale přesný mechanismus a účinnost v porovnání s jinými možnostmi není zatím znám.

Diabetes typu II

Když bylo podávání lysinu (1,5 g dvakrát denně) podáno pacientům s diabetem typu II, kterým byl také podáván metformin a glibenklamid po dobu tří měsíců, bylo zjištěno, že přidání lysinu k těmto dvěma lékům vykazuje přínos ve snížení fruktosaminu, AGE (pokročilé produkty glykace) a krevních cukrů a zároveň mírně zlepšuje hladinu a aktivitu lyzozymu.

Lysin a zánětlivost

Ve studiích na zvířatech před a po léčbě L-lysin snížily poranění pankreatu tím, že potlačily zánět a zvýšily antioxidační aktivitu. Je však účinnější jako preventivní metoda než terapeutické činidlo

Lysin a neurologie

Jedna studie hodnotící účinky suplementace lysinu při schizofrenii zjistila, že suplementace 6g lysinu denně po dobu čtyř týdnů spolu s předepsaným lékem vedla ke snížení symptomů (zejména podskupin pro bludy a podezření) a také se zdá, že je přínosem pro kognitivní flexibilitu a řešení problémů ve studiích při srovnání s placebem.

Lysin zvyšuje absorpci vápníku a hustotu kostí

V jedné studii bylo 15 zdravých a 15 osteoporotických žen podrobeno zvýšenému příjmu vápníku a polovina z nich dostávala lysinové doplňky. Další skupina 45 pacientů s osteoporózou byla podrobena buď lysinu, valinu nebo tryptofanu.
Ve srovnání se skupinami bez doplňování lysinem bylo u skupiny s lysinu zjištěno vyšší vstřebávání a meněí vylučování vápníku močí. Lysin by tak mohl mít slibný přínos při použití v prevenci a léčbě osteoporózy.

Lysin zvyšuje asimilaci vápníku, což je na jedné straně výhoda, na druhé straně je třeba být obezřetný při současném užívání velkého množství vápníku. Hyperkalcémie nebo nadměrný stav vápníku může mít nežádoucí účinky, jako je nadměrná žízeň, močení, bolest, nevolnost a zácpa. Hyperkalcémie také zvyšuje riziko srdečních onemocnění, jako je ateroskleróza (zúžení tepen) a hypertenze (vysoký krevní tlak).

Lysin a podpora vývoje dětí

Nutriční nedostatek lyzinu u dětí může zbrzdit jejich fyzický a intelektuální vývoj. Jako takové je velmi důležité poskytnout dětem dostatek lyzinu a to buď prostřednictvím potravin nebo doplňků.

Lysin a fyzické výkony

Jedna z metabolických studií porovnávající nízkou hladinu lysinu, která byla definována jako 25-40 mg / kg tělesné hmotnosti (podobná požadavku Světové zdravotnické organizace na 30 mg / kg) a stravu s vysokým podílem lysinu zjistila, že strava s vysokým podílem lysinu 80 mg / kg u dospělých mužů, má mírný pozitivní účinek na funkci skeletálních svalových tkání.

Lysin napomáhá tvorbě kolagenu

Kolagen je nejhojnější protein v našem těle. Tělo z něj staví chrupavky, kosti a pojivové tkáně. Lysin pomáhá při tvorbě a zároveň snižuje vylučování kolagenu.

Vápník a kolagen jsou dynamické duo, které zabraňuje ztrátě kostí. Pokud chybí lysin, zpomaluje se tvorba vápníku a kolagenu. To může vést ke slabým kostem a je jedním z hlavních důvodů, proč lidé trpící nedostatkem lysinu mají křehké kosti.

Symptomy nedostatku lysinu

  • Ztráta chuti k jídlu
  • Nadměrná ztráta vlasů
  • Hyperstimulované vidění, nedostatečné zaostření
  • Únava
  • Špatná nálada
  • Pytle pod očima
  • Ledvinové kameny
  • Chudokrevnost
  • Zpomalený vývoj
  • Nevolnost, závratě
  • Reprodukční poruchy

Dávkování

Minimální hodnota příjmu lysinu :

  • Batolata (ve věku 3-4 měsíců): 103 mg / kg za den
  • Děti (2 roky): 64 mg / kg za den
  • Děti ve školním věku: 58 mg / kg za den
  • Dospělí: 30-35 mg / kg za den

 

Někteří pacienti mohou vyžadovat chronické podávání ve vyšších dávkách. Například pacienti s herpes virem mohou v průběhu trvání ohniska užívat až 9 gramů denně.

Samotný Lysin chutná velmi nepříjemně (slaný) a proto se doporučuje užívání tablet nebo kapslí bez chuti. 

Jelikož tělo nedokáže lysin sám produkovat, je důležité zajistit dostatečný příjem lysinu prostřednictvím potravy.

Potrava bohatá na obilniny obsahuje malé množství lysinu. Lepší možností jsou luštěniny a živočišné produkty obsahují dostatečné množství lysinu. Při správné stravě by neměl být problém získat dostatečné množství lyzinu prostřednictvím stravy.

Příklady stravy bohaté na lysin:

Potraviny obsahující lysin zahrnují:

• Hovězí a jehněčí maso - 3582 mg / 100g
• Parmazán - 3306 mg / 100 g
• Drůbež (krůtí, kuřecí) - 3110 mg / 100g
• Vepřové maso - 2757 mg / 100g
• Sójové boby a produkty (tofu, bílkovinový prášek, mouka) - 2634 mg / 100g
• Tuňák - 2590 mg / 100 g
• Krevety - 2172 mg / 100 g
• Dýňová semena - 1386 mg / 100g
• Vejce - 912 mg / 100g
• Bílé fazole - 668 mg / 100 g 
• Ostatní ryby (treska, sardinka) a korýši
• Ořechy, semena, vejce, fazole a čočka
• Spirulina

 

Bezpečnost a vedlejší účinky lysinu

Ve studiích zkoumajících bezpečnost lysinu při doplňování 25-40 g lysinu (ve formě monohydrochloridu) během 3-5 dnů nebyly zjištěny žádné závažné vedlejší účinky, pouze s některými případy mírného průjmu, které zmizely, když byla dávka snížena. Celkově se tedy zdá, že perorální suplementace lysinu je vysoce bezpečná.

Možné nežádoucí účinky lysinu :

Přebytek lysinu lze vyloučit močí. Problémy s ledvinami mohou interferovat s touto schopností a způsobit akumulaci lyzinu v krvi. Před použitím lysinu se obraťte na svého lékaře, pokud máte v anamnéze vysoký cholesterol, žlučové kameny a onemocnění ledvin nebo jater.

 

Seznam produktů obsahující aminokyselinu lysin

To the main pageNext article