Poskytuje rostlinná strava všechny důležité živiny ?
Na konferenci Nutrition in Medicine, doktor Conor Kerley, přednášející na technologickém institutu v Dublinu a člen Irish Nutrition and Dietetic Institute (INDI), představil svůj nutriční pohled na vegetariánskou stravu a identifikoval živiny, kterých se při rostlinné stravě dostává hojně, a kterých je nedostatek.
Kerley doporučil, aby se člověk při přechodu na rostlinnou stravu zaměřil na zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky. Zároveň doporučil jako rozumné zvážit doplňování omega 3 kyselin, vitamínu D, jódu a vitamínu B12.
Vitamín D
S výjimkou některých druhů hub vystaveným slunečnímu záření nebude veganská strava téměř obsahovat vitamín D.
Dokonce i u lidí, kteří konzumují ryby, vejce, mléko a obiloviny, může být nedostatek vitamínu D běžný.
Doktor Conor Kerley dále poznamenal, že je téměř nemožné dosáhnout adekvátního množství vitamínu D z dietních zdrojů a že při nepřítomnosti slunce v zimě neexistuje žádná skutečná alternativa k doplnění.
Vitamin B12
Vitamín B12 se nachází hojně v mase, ale podle Kerleyho neexistuje žádný spolehlivý přirozený rostlinný zdroj vitamínu B12.
Předchozí výzkum naznačil, že v USA a ve Velké Británii byly zjištěny nedostatky vitamínu D u téměř 50-60 % veganů.
"Dostatek vitamínu B12 můžete snadno získat z obohacených potravin a doplňků stravy" a dodal, že nedostatku vitamínu b12 "lze snadno zabránit, ale není tak snadné ho napravit".
Vitamin A
Zatímco retinolová forma vitaminu A (obsažená ve zvířecích játrech) u veganské stravy chybí, dostatečné množství betakarotenu(provitamín A) je obsaženo v mrkvích, sladkých bramborách a jiné zelenině.
Spotřeba zeleniny může zabránit celkovému nedostatku a má výhody ve vyloučení rizika příliš vysokých hladin retinolu z doplňků nebo nadměrné konzumace jater.
Další živiny s možným nedostatkem
Některé mikroživiny jsou přítomny v rostlinné stravě, ale někdy v neadekvátních úrovních. Ty zahrnují vápník, jód, železo, zinek, omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, řekl Kerley.
Vápník
Přítomnost vápníku v zelenině, luštěninách, sójových produktech, sušeném ovoci, stejně jako v obohacených rostlinných "mlékách" a obilovinách znamená, že riziko nedostatku mezi vegany není hlavním problémem, řekl.
Tento názor je navíc podložen faktem, že vegani mohou ve skutečnosti potřebovat nižší hladinu vápníku v krvi, aby dosáhly adekvátního zdraví kostí, dodal.
Jód
Nedostatek jódu u veganů je obavou - zejména u žen v období před, během a po těhotenství - kvůli jejich významu pro vývoj mozku a kognitivních funkcí u kojenců.
Ačkoli častým zdrojem je sůl s přidaným jódem, mořské řasy a doplňky stravy s kelpem, tyto možnosti mohou vyvolat obavy z nadměrného příjmu sodíku v prvním případě a možnou toxicitu jódu v nadměrných množství v ostatních případech. Je potřeba hlídat, aby obsažené množství nebylo moc vysoké.
Železo
Kerley naznačil různé typy železa odvozené z červeného masa ("haem'- železo) a z rostlinných zdrojů ("non-haem-železo").
Dodal, že vysoké přírůstky haem-železa jsou spojeny se zvýšeným rizikem několika typů rakoviny, včetně pankreatu a plic, kromě zvýšeného rizika diabetu typu 2 a koronárního srdečního onemocnění.
Studie zjistily, že u spotřebitelů masa se nacházejí zásoby železa v těle, které výrazně překračují úrovně potřebné k udržení zdraví, a dodal, že by mohla být prospěšná nižší hladina absorpce za použití non-haem železa.
Zinek
Přestože jsou obiloviny, zrniny, ořechy a semena dobrým zdrojem zinku, úrovně absorpce jsou omezeny přítomností přirozených fytátů v těchto potravinách.
Omega 3
Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem EPA a DHA jsou u veganů často nižší než u neveganů.
Přestože jsou lidé schopni produkovat tyto omega 3 kyseliny s dlouhým řetězcem z polynenasycených omega 3 kyselin s krátkým řetězcem, je schopnost přeměny velmi omezena.
Proteiny
Množství a kvalita příjmu bílkovin u vegetariánů a veganů bývá často zpochybňována. Nicméně Americká výživová asociace dospěla k názoru, že potřeba bílkovin může být plně uspokojena příjmem sortimentu rostlinných potravin. Rostlinné bílkoviny mohou splňovat požadavky na výživu při konzumaci pestré rostliné stravy z různých zdrojů a dostatečného kalorického přísunu.